Aikuisten satu

Noitanaisia (Witches) -teoksen on säveltänyt amarikkalainen monitaitaja Danny Ashkenasi. Ashkenasi on näytellyt kymmenenvuotiaasta ja tuottanut julkaistuja musiikkiteoksia neljätoistavuotiaasta lähtien. Hän on myös kirjoittanut, laulanut, ohjannut, tuottanut ja opettanut. Viime vuosina Danny Ashkenasi on keskittynyt luomaan musiikkiteoksia, jotka mukailevat amerikkalaisen kirjallisuuden mestareita ja keskittyvät maan olennaisiin historiallisiin sekä yhteiskunnallisiin teemoihin.

Noitanaisia -teos syntyi Danny Ashkenasin ja saksalaisen näytelmäkirjailija Peter Lundin yhteistyönä. Ashkenasi oli aiemmin säveltänyt musiikin Lundin musikaaliin “Wir pfeifen auf den Gurkenkönig”, jota esitettiin 1990 Berliinissä useita näytöksiä. Vuonna 1991 miehet keskustelivat uudesta yhteistyöstä. Esiin nousi ajatus aikuisten sadusta. Ashkenasilla oli varastossa nippu laulujen ideoita projektista, jonka hän oli hylännyt. Se musiikki kuulosti modernilta kansanmusiikilta. Lundilla puolestaan oli tiedossa kaksi naislaulajaa, jotka olivat vokalisteina vastakohtia niille laulajille, joille hän yleensä halusi kirjoittaa. Lundilla oli myös sisko, joka oli syvästi intoutunut noidista historiassa ja legendana. Nämä kolme asiaa yhdistyivät seuraavaksi musiikilliseksi yhteistyöksi.

Musikaalin alkuperäinen nimi on “Hexen” (Noidat). Se ensiesitettiin vuonna 1991 Berliinissä. Se sai sen jälkeen vielä kolme teatterikierrosta. Noidat -musikaalia on esitetty kymmeniä kertoja Saksassa ja Itävallassa. Nyt esitys nähdään Ashkenasin isoäidin kotimaassa Suomessa.

“That tickles me to no end – my grandmother was a performer and voice teacher who passed when I was only three; I believe she would be thrilled at the news of her grandson’s musical being produced in Helsinki.”

Lähde: Danny Ashkenasin omat sivut